Podczas jarmarku pojawia się wielu wystawców z najróżniejszymi towarami – także spożywczymi. Warto skorzystać z tej wyjątkowej okazji i spróbować różnych pyszności – jak pierniki, grzaniec, miody, ale i pieczone kasztany, pasztety świąteczne. Sprawdź, co jest warte skosztowania.
Jarmark bożonarodzeniowy pełen smaków
Tegoroczna edycja jarmarku prezentuje się bardzo smakowicie i na pewno ucieszy łasuchów. Pyszności nie zabraknie – ani tych słodkich, ani wytrawnych. Spacerując, można skusić się na aromatyczny i rozgrzewający grzaniec, ale też pierniki, chałwę, owoce suszone lub w czekoladzie, gofry z owocami, hiszpańskie churros i czekoladki.
Poza tym czekają nas dania nie tylko polskie, bo i alzackie podpłomyki flammkuchen, sery włoskie i holenderskie sprzedawane na wagę, węgierskie i lokalne wędliny, miody. Warto też zjeść pieczone kasztany!
„Wrocław Społecznie i Lokalnie”
Ciekawa jest też strefa „Wrocław Społecznie i Lokalnie”, w której prezentują się certyfikowani wystawcy Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jeśli interesuje Was manufaktura i lokalne wyroby z Dolnego Śląska, warto się tu wybrać. Do skosztowania i kupienia są m.in. tradycyjne wędliny i sery, pierniki, miody z dolnośląskich pasiek.
Jarmark świąteczny we Wrocławiu każdego roku przyciąga turystów i zachwyca nowymi atrakcjami – przystrojony Rynek zachwyca, a wspaniała atmosfera idealnie nastraja na święta.
Kar.kw. , f: AFIB / Pixabay