Wybieracie się na weekend do Wrocławia? To jedno z najpiękniejszych miast w Polsce ma wiele do zaoferowania – wspaniałą architekturę oraz zabytki, świetną atmosferę, dużo zieleni oraz fajną kuchnię. Podpowiadamy, gdzie warto wybrać się na lunch, obiad lub kolację – niekoniecznie w lokalnym stylu!
Jeśli tęsknicie za urlopem, wybierzcie się do stolicy Dolnego Śląska, a poczujecie się niemal jak na krótkich wakacjach. Wrocław jest jednym z ulubionych miast wśród polskich turystów, ale przyciąga też licznych gości z zagranicy. Jeśli i Wy spędzacie tu kilka dni, wiemy, gdzie powinniście wybrać się na obiad lub kolację – oto wybrane przez nas i sprawdzone miejsca.
Dim Sum Garden. Wspaniała kuchnia azjatycka ma w Polsce szerokie grono zwolenników. Lokal znajduje się w OVO, które jest też wartą zobaczenia atrakcją. Co zamówić? Wyjątkowo popularne są jiaozi, czyli chińskie pierożki na parze. Nasze ulubione to porcja degustacyjna – można poznać różne smaki. Wspaniale smakuje też makaron udon z wołowiną i cudownym sosem na bazie wieprzowiny i suszonych owoców morza.
Iggy Pizza. Pizza ma zwolenników w każdym mieście, a Polacy polubili ją niemal równie mocno jak Włosi! Podobieństw jest więcej – otóż zjecie tu najprawdziwszą pizzę w stylu neapolitańskim. Ciasto jest idealne, a dodatki dobrej jakości – danie proste, ale pyszne!
W kontakcie. Tym razem propozycja śniadaniowo-lunchowa. Jest klimatycznie i kameralnie, a specjalnością jest hummus z pitą – np. podawany z mlekiem kokosowym, karmelizowaną cebulą, kolendrą, chili i imbirem. Warto też zamówić inne pasty, np. z dyni, pietruszki, a nawet z buraka z masłem orzechowym! W karcie są też różne potrawy z jajek oraz świetna szakszuka. Macie ochotę na zdrowe śniadanie? Warto się tu wybrać!
Pizzeria Si. Pod słynnym nasypem przy Bogusławskiego mieszkańcy i studenci umawiają się na piwa, ale warto też coś przekąsić. Miejsce się zmienia – nadal można wychylić kufel, ale powstaje też nowoczesna gastronomia. Wieczorem jest tu bardzo klimatycznie! Bary z piwem mają swoich fanów – wielu gości pozostaje wiernych jednemu z nich. Łączy ich jednak przekąska do piwa – pizza z pizzerii Si znajdującej się tuż obok. Placki są wypiekane w oryginalnym piecu neapolitańskim, czyli opalanym drewnem.
Lena.k, Pexels/ Pixabay